Högkonjunktur, inflation, lågkonjunktur, deflation, bostadskrasch, börskrasch, depression eller stagflation? Vi är i en brytningspunkt och vi reflekterar över ett sannolikt scenario. Ekonomins utveckling med sina upp- och nedgångar har ofta följt ett visst mönster. Normalt har vi historiskt i stort sett följande utveckling av en konjunkturcykel:
Högkonjunktur
BNP ökar
Privat skulduppbyggnad
Stor finansiell kreativitet
Överhettning
Sista dansen
De smarta drar sig till utgången
Centralbankschefen tar bort bålskålen
Räntorna stiger
Börskurserna sjunker
Investeringarna minskar
Arbetslösheten ökar
Konsumtionen minskar
Vinsterna minskar
Priserna stagnerar
Pyspunka på bostäder
Kanske deflation
Lågkonjunktur
BNP stagnerar eller minskar
Konkurser
Politikerna stimulerar
Räntorna sjunker
Centralbankschefen spetsar bålen
Offentlig skulduppbyggnad
Investeringarna ökar
Arbetslösheten minskar
Konsumtionen ökar
Vinsterna ökar
Bostadspriserna stiger
Börsen stiger
Lönerna ökar
Högkonjunktur igen
Nu ger däremot historien inte så mycket guidning. I början av 2020 var vi sannolikt på toppen av en högkonjunktur och uppgången hade då pågått i mer än tio år. Men sedan kom pandemin och politikerna satte in kraftiga stimulanser samtidigt som logistikkedjorna gjorde att varor inte nådde fram eller blev mycket dyrare. Före den 24 februari 2022 trodde vi att vi kunde börja återgå till det normala men sedan kom kriget och ställde allt på ända. Priserna på energi steg dramatiskt och logistikkedjorna blev alltmer insnärjda. Vart är vi nu på väg?
Varnade vi för inflation
Redan för ett år sedan varnade vi för inflation och vi är nu där och inflationen är sannolikt på väg till att övergå i överhettning, särskilt i USA. Därmed måste centralbankerna höja sina räntor fortare och till nivåer högre än vad högkonjunkturen kanske tål. I slutet av året kommer sannolikt Federal Reserve att ha höjt ca 2 % jämfört med nuläget, i värsta fall ännu mer. På grund av kriget kommer Europa lite efter och därmed kommer dollarkursen sannolikt att stiga.
Dollarn har redan stigit 13 % kontra euron under det senaste året och betänk att för 20 år sedan stod dollarn ytterligare 25 % högre kontra euron. Högre räntor och stigande dollarkurs kommer nog att skapa dramatik på världens marknader. Räkna med att dollarn kan skrälla riktigt ordentligt.
Vi kommer att dra på en ylletröja och gå över till blodkorv för att klara mer än fördubblade boräntor. Vi stramar åt konsumtionen för att ha råd med högre energi- och matpriser. Konsumtionen sjunker. Börskurserna faller, kanske 50 %, vilket har förekommit även i modern tid. Arbetslösheten stiger och lågkonjunkturen är över oss.
Någon bostadskrasch tror vi dock inte på. Vi kommer att snåla för att ha råd med våra bostäder. Snarare kanske det bli 10 års pyspunka som det var på 90-talet.
Ekonomiska uppgången har nu pågått längre än tio år
Vi är inte några pessimister men vi vill utfärda en stormvarning. Den ekonomiska uppgången har nu pågått längre än tio år, längre än någonsin. Räntorna är och har varit mycket låga. Den finansiella kreativiteten har varit stor. Skulduppbyggnaden, både offentlig som privat, världen över är extrem. I denna överhettade miljö har många luftslott blivit byggda och de förutsätter ofta fortsatt låga räntor. När räntorna stiger kan en kedjereaktion sätta igång. Luftslott förekommer ofta där man minst kan ana dem. Kanske kan ett stort fastighetsbolag gå i konkurs, en amerikansk hedgefond bryta samman eller ett finansiellt bedrägeri komma upp till ytan och därmed kan en elakartad kedjereaktion sätta igång.
Sensmoral: Cash is King. Tänk dock på att insättargarantin har ett maxbelopp och en del kreditinstitut i värsta fall kan hamna i besvärligheter. Korta räntefonder kan vara ett alternativ. Varning för bitcoin och andra kryptovalutor. Men efter regn kommer alltid sol.
22-04-24 No 17
n-a@thulin.se
magnus@thulin.se