Bostadsrätter och villor stiger. Aktier stiger. Råvaror och andra insatsvaror stiger. Digitala valutor stiger. Dock stiger inte räntorna och ej heller den inflation som centralbankerna räknar med. Var ska detta sluta? Många säger att vi lever i en ny tid men har man inte hört det förut. Och sedan har det visat sig att den nya tiden liknade den gamla.
Bostadsprisernas uppgång
Under 1997-2017 har priserna på bostadsrätter ökat med 579 % och villor med 249 %. Bostadsrätter låg i april 2021 i centrala Stockholm på 104 tkr/kvm, i central Göteborg på 68 tkr/kvm och i centrala Malmö på 39 tkr/kvm. Villornas medelpris låg i april 2021 i Stor-Stockholm på 7,2 mkr, i Stor-Göteborg på 5,9 mkr och i Stor-Malmö på 5,3 mkr. (Källa: Svensk Mäklarstatistik). Under den senaste månaden har utvecklingen accelererat och anekdotiskt talas det om priser på 30 % över utgångspriserna. På Östermalm sägs det att man måste hosta upp minst 150 tkr/kvm för en lägenhet med bra läge.
Aktiemarknaden
Aktier har ökat kraftigt i värde. Sedan Lehmankraschen i slutet av 2008 har storbolagsaktierna i Sverige (Källa: Nasdaq OMX Sth 30) stigit med ca 300 %. Det finns exempel på aktier som stigit mycket mer, ja flera tusen procent. Dock ska betänkas att sedan IT-kraschen i början av år 2000 är uppgången ca 50 %.
Råvaror
Bland insatsvarorna sticker bl a kopparn ut. Sedan bottennivån i mars 2020 har priset stigit 100 %. Mer relevant är dock att jämföra med nivån före covid och då blir uppgången ca 65 %. Liknande men inte riktigt så stora höjningar gäller för aluminium, nickel, tenn och zink. (Källa: DI). Järnmalmsprisernas utveckling har också varit extrem. Sedan före covid är uppgången större än 150 %. Noteras ska dock att prisnivån nu är tillbaka till den som gällde för ca tio år sedan. (Källa: markets.businessinsider.com).
Trävaror
Sågade trävaror förtjänar lite extra uppmärksamhet. Sedan tiden före covid har priserna stigit med ca 300 %. (Källa: markets.businessinsider.com). Seniora aktörer i branschen säger sig inte varit med om något liknande. Skogsägarna i Sverige har dock fått nöja sig med något tiotals procent och är i händerna på den defactokartell som dominerar timmeruppköpen.
Digitala valutor
De digitala valutorna domineras av bitcoin. Kursen har sjunkit ca 25 % den senaste månaden men har det senaste året ökat med mer än 300 %. Den totala stocken av bitcoins uppgår till ca 1 tn usd och tillsammans med dess gelikar uppgår den samlade stocken till ca 2 tn usd (= ca 10 % av USA:s årliga BNP). Enligt min uppfattning bygger värderingen enbart på spekulation och en bitcoins inneboende värde är lika med noll. Är en stock på 2 tn usd systemkritisk? Om ja, då får väl FED och Sveriges Riksbank trycka lite pengar till och stödköpa bitcoin. Men där går kanske gränsen för ….
FED-chefen medger att inflationen och den allmänna prisnivån stiger men att uppgången är ”transitory”. Ponera att han har fel. Då blir det inte kul. Anta att FED måste chockhöja räntorna i höst. Vad händer? Finansaktörerna på Wall Street är det inte så synd om men vad händer med oss på Main Street.
2021-05-17
Nils-Åke Thulin och Magnus Thulin
Missa inte inflation del 1 och inflation del 2.
Pengar är för billiga och den extrema låneekonomin osund även sett ur humana aspekter. Exempelvis är ju som nämnts prisutvecklingen på bostadsrätter i Stockholm extrem. En måttlig stegvis räntehöjning skulle kanske inte vara så dumt trots allt?
Håller helt med. Ännu värre är att Sveriges Riksbank köpte bostadsobligationer för 300 miljarder det senaste året och trycker därmed ner bostadsräntorna. Tala om hyckleri från Ingves sida när han samtidigt oojar sig över de höga bostadspriserna. Och de fortsätter med obligationsköpen. Politikerna drar sitt strå till stacken när de inte avskaffar ränteavdragen.
Vore intressant att få dina kloka synpunkter på vilka scenarier du ser när höjda räntor och inflationen är här.
Christer,
Ingen kan ju se in i framtiden men man kan jämföra med historien. Jag tror ju att inflationen kommer att ta fart och jag tror att världens regeringar och centralbanker begår ett historiskt misstag när de bedömer att faktiska prisuppgångar är ”transitory”. BNP stiger nu kraftigt världen över och att då ytterligare stimulera ekonomin genom att trycka mer pengar och öka budgetunderskotten är att jämföra med dårarnas paradis. Beslutsfattarna kommer förr eller senare få ändra sin hållning.
Första steget blir att FED kommer att sluta att trycka nya pengar och steget därefter blir höjda räntor. Förändringen kommer att innebära att realtillgångar (aktier, bostäder, fastigheter, skog, jordbruksmark etc) kommer att falla i värde. Historien visar på flera kraftiga nedgångar och man behöver inte gå till 30-talet för att hitta avskräckande exempel. Börsen i Japan föll under 90-talet med 80 % och har ännu inte helt återhämtat sig.
Nedgången storlek kommer att bero på om vi får en finanskris eller inte. Tyvärr är det dock så att alltför många affärsupplägg och statsbudgetar inte tål en ränteuppgång på ett par procent.
När väl korrektionen är slutförd är det dags för realtillgångar igen. Enbart den typen av tillgångar kan skydda mot fortsatt inflation.
Så ser jag på det men vore väldigt intressant att höra din syn. Du har ju mycket erfarenhet och är fortfarande engagerad i spännande affärsprojekt.