Analys Munters

Dags att köpa Munters?

Nej, det tror vi inte. Det allmänna börsläget avskräcker och sedan tror vi att företaget kommer att få det motigt den närmaste tiden. Företaget tillhör dock våra absoluta favoriter och det är dags att förbereda sig på att börsen kan nå botten. Då ska vi vara beredda att trycka på köpknappen. På sikt kan Munters vara en kursdubblare.

Nomaderna i öknen visste redan för länge sedan hur de skulle få svalka i sitt tält när de dränkte in en filt med vatten och hängde den i tältöppningen. Denna erfarenhet bildar grunden för Munters system som kontrollerar inomhusklimatet i byggnader.

Bolaget levererar system för styrning av temperatur och luftfuktighet i produktionsmiljöer inom livsmedel, läkemedel, halvledare, batterier etc. Man anser sig vara globalt ledande inom energieffektiv luftbehandling för industriella applikationer. Ett kraftigt växande segment under de senaste åren har varit kylning av datorhallar för AI-lösningar.

Digitaliseringen skapar nya innovativa lösningar och ett utökat serviceåtagande upprätthåller kundrelationerna. Även luftrening och koldioxidinfångning adderas nu även till kunderbjudandet.

Bolaget grundades 1955 och har idag drygt 15 000 anställda med egen tillverkning i fler än trettio länder. 95 procent av försäljningen går till kunder i länder utanför Sverige. Klas Forsström, tidigare affärsområdeschef inom Sandvik, är VD sedan 2019 och Magnus Nicolin är ordförande i styrelsen.

Munters är väl förankrat i Wallenbergsfären via FAM AB som äger 28 procent av aktierna. Att VD:n äger aktier för 16 miljoner kronor gillar vi särskilt. Dock är vi inte imponerade av styrelseledamöternas innehav. Två har inte några aktier alls.

Under de senaste åren har efterfrågan ökat kraftigt inom segmenten halvledare, batterier och datorhallar. Efter det att vi skrev om bolaget i juli 2023 steg kursen med nästan 100 procent. I takt med motigheterna vad gäller batterier och nu senast datacenters har kursen fallit tillbaka med mer än 50 procent och är nu tillbaka på samma nivå som i juli 2023.

Låt oss studera siffrorna. För helåret 2024 uppgick faktureringen till 15,5 miljarder kronor och orderingången till 14,3 miljarder kronor. 53 % av omsättningen avsåg affärsområde AirTech, 28 % avsåg Data Centers och 19 % avsåg FoodTech. Utrustningsdelen inom FoodTech har i år avyttrats och därmed kommer affärsområdets omsättning mer än halveras.

Nettovinsten uppgick 2024 till 1 miljard kronor vilket motsvarar 5,33 kronor per aktie. Dividerar vi fredagens kurs, som uppgick till 100 kronor, med förra årets nettovinst per aktie så får vi en värdering som uppgår till 19 gånger vinsten vilket ju inte är avskräckande.

I slutet av förra året tappade dock bolaget fart. Faktureringen ökade visserligen med 19 procent i det fjärde kvartalet jämfört med ett år tidigare och hamnade på 4,4 miljarder. Samtidigt gick dock orderingången ner med 23 procent jämfört med ett år tidigare och hamnade på 4,3 miljarder.

Nettovinsten per aktie för det fjärde kvartalet uppgick till 0,89 kronor. Låt oss anta att vinsten per aktie ligger kvar på samma nivå under hela 2025 dvs 0,89 kronor per kvartal. Då värderas bolaget till 28 gånger vinsten. En värdering som vi tycker ligger i överkant.

Man kan bara spekulera i fortsättningen under innevarande år. Vi befarar att faktureringen och resultatet under det första kvartalet i år kommer att gå ner ytterligare. Lägg därtill osäkerheten kring de amerikanska tullarna.

En detalj i sammanhanget är att man i år kommer att öppna upp en ny fabrik i USA som initialt sannolikt kommer att tynga resultatet men som med tanke på de amerikanska tullarna kan bli en verklig lyckoträff.

Handelsbanken ger en positiv bedömning av bolaget och rekommenderar köp. De bedömer att resultatet innevarande år kommer att resultera i en värdering på 16 gånger nettovinsten vilket ju verkligen är attraktivt. De sätter riktkursen 210 på tre års sikt vilket skulle innebära en uppgång med mer än 100 % jämfört med fredagens stängningskurs på 100 kr.

Munters kunder återfinns inom ett brett spektrum och därmed minskar beroende av enskilda segment. När batterier och datacenters nu tappar fart ökar i stället andra segment.

Innovationskraften förefaller vara stor. 3,5 procent av faktureringen går till forskning- och utveckling. Digitalisering och energieffektivitet är ledstjärnor. Styrsystem och leverans av mjukvara blir allt viktigare. Utökade serviceerbjudanden gör att eftermarknaden växer.

Avyttringen inom FoodTech illustrerar övergången från hårdvara till mjukvara och illustrerar också ledningens förmåga att, trots en betydande realisationsförlust, i praktisk handling, genomföra en långsiktig strategi.

Bolaget har en flerårig erfarenhet av företagsförvärv och nya bolag adderas kontinuerligt till koncernen. Målsättningen är att öka faktureringen, organiskt och genom förvärv, med 14 procent per år. Kunderbjudandet breddas och utökas. Inte minst genomför man en omfattande utbyggnad i USA. 59 procent av försäljningen går till kunder i Nord- och Sydamerika.

Munters kan också vara ett attraktivt förvärvsobjekt för andra företag. Företaget har haft olika ägare genom åren och för drygt tio år sedan gjorde Alfa Laval ett misslyckat försök att köpa bolaget.

Vår slutsats blir att Munters aktie står högt på vår köplista. Möjligheterna är stora, riskerna är begränsade och på sikt avskräcker inte värderingen utan kan komma att attrahera. Med tanke på det rådande börsläget väljer vi dock att avvakta.

Återigen vill vi påpeka att vi inte ger några som helst råd beträffande köp eller försäljning av aktier.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

25-04-13 Nr 15

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

3 reaktioner på ”Dags att köpa Munters?”

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.