Vi placerade tyvärr inte i amerikanska aktier utan i stället höll vi oss till en betydligt mer riskfri strategi som har visat sig vara mindre framgångsrik, så här långt. Vi vidhåller dock vår strategi inte minst beroende på den oro man kan känna inför utvecklingen i USA.
En svensk som har placerat i amerikanska aktier har varit en stor vinnare i svenska kronor, både på ett och på flera års sikt. Vi gratulerar dem som har lyckats träffa så rätt. Under 2024 steg amerikanska aktier enligt S&P 500 plus dollarförstärkning med drygt 35 procent. Plus den utdelning på några procent som man också har erhållit. Under de senaste tio åren har den amerikanska börsen gått upp med nästan 15 procent per år vilket motsvarar en uppgång med totalt 300 procent.
Den svenska börsen har också gått bra men inte alls lika bra. Under 2024 gick svenska aktier enligt OMX SPI upp med nästan 6 procent. Under de senaste tio åren har den svenska börsen gått upp med nästan 8 procent per år vilket motsvarar en uppgång med totalt 100 procent. Plus utdelning.
Vi har ju nu i flera år hållit oss till den mindre vinnande strategin att ”cash is king”. Det är dock svårt att hålla sig borta från börsen och vi har placerat i en mindre aktieportfölj bestående av aktier i sex bolag. Vår målsättning har varit att placera i aktier som vi bedömer ska stå emot en allmän börsnedgång. Vi redovisar nedan hur det gått.
För varje bolag anger vi kurs, börsvärde och PE-tal per 24-12-30 samt kursförändring under 2024. Alla siffror har hämtats från DI:s websida. Börsvärdet redovisas i miljarder kronor och PE-talet avser börskursen/ nettovinsten per aktie under de fyra senast redovisade kvartalen.
AcadeMedia | 68 kr | 7 mdr kr | 11 ggr | +33 % |
Bolaget är klart undervärderat och borde ligga på dubbla kursen om värderingen skulle vara i linje med övriga börsen. Politiker till vänster men även till höger samt de flesta vi känner är kritiska till friskolorna. Även om AcadeMedia inte behöver känna sig drabbade av kritiken så spiller det över även på dem och bolaget har här en uppförsbacke.
AcadeMedia fortsätter sin internationella expansion inte minst i Tyskland och gör sig därmed allt mindre beroende av den svenska skolpengen. Det skulle inte överraska om det dessutom kommer kursdrivande överraskningar under 2025. Antingen knoppar man av den svenska friskolan till ett särskilt bolag, som delas ut till aktieägarna, eller så lockar den låga värderingen fram ett uppköpserbjudande på hela bolaget. Vi behåller vårt innehav och kan tänka oss att öka.
BioArctic | 200 kr | 18 mdr kr | neg | -26 % |
Vi tror att bolaget kan bli något riktigt stort. Kursen föll kraftigt i somras när EU:s läkemedelsmyndighet, på tveksamma grunder, inte föreslog ett godkännande av Leqembi från BioArctic, världens första medicin mot Alzheimers. Dock har EU:s läkemedelsmyndighet ångrat sig och föreslår nu ett godkännande och kursen har delvis återhämtat sig.
BioArctic har mycket mer på gång. Arbetet pågår med att få Leqembi godkänt för självmedicinering och för tidig förebyggande behandling. Man har också kommit långt med framtagningen av en antikropp mot Parkinsons sjukdom. Strax före jul kom också beskedet att man har licensierat ut sin Brain Transporter teknik, som ska underlätta upptagningen av Leqembi och andra antikroppar i hjärnan, till amerikanska Bristol Myers Squibb och fler licenstagare står sannolikt på kö. Mycket stora licensintäkter hägrar.
Vi har räknat med att BioArctic kommer prestera ett resultat uppgående till 500 miljoner kronor under 2025. Se BioArctic – kanske en kursraket. Med den nya licensaffären kommer resultatet 2025 sannolikt att öka till 1,5 miljarder kronor och med ännu mer om man sluter nya licensavtal. Till detta kommer milstenspengar från BMS avseende Brain Transporter som i bästa fall kan uppgå till 14 miljarder kronor under de närmaste åren.
Man kan spekulera i värderingen av BioArctic på kort och lång sikt. Låt oss multiplicera det sannolika resultatet för 2025 med det, för ett tillväxtföretag, ganska blygsamma PE-talet 30. Då hamnar vi på 45 miljarder kronor. Att jämföra med dagens värdering på 18 miljarder kronor. På längre sikt tror vi att BioArctic har en mycket stor kurspotential och under det nya börsårets första minuter fördubblade vi vårt innehav.
CellaVision | 218 kr | 5 mdr kr | 34 ggr | +1 % |
En av våra favoriter sedan många år som levererar digitala mikroskop till sjukhus världen över. Marknadsandelen är näst intill 100 procent. Hittills har man koncentrerat sig på blodanalyser men inom kort räknar man med att även kunna analysera benmärg och därefter även kunna göra vävnadsanalyser.
Man har under drygt 20 år sålt cirka 8 000 mikroskop till främst större laboratorier världen över som kontinuerligt behöver komplettera med ny mjukvara och efter 7-9 år ersätta gamla mikroskop med nya. En särskild teknisk lösning har nu tagits fram som dessutom siktar in sig på 50 000 mindre laboratorier. Genom förvärvet av en fransk tillverkare av reagenser har man även integrerat bakåt i analyskedjan.
Med nya möjligheter inom AI framstår det digitala mikroskopet därtill som helt nödvändigt.
Vi bedömer att CellaVision har en stor potential och det förvånar att börskursen inte har gått bättre det senaste året. Sannolikt beror detta på att försäljningen i USA har minskat vilket kan förklaras med osäkerheten inför det nu avklarade valet. På sikt tror vi mycket på CellaVision och om kursen inte lyfter så kommer det kanske ett bud på bolaget. Liksom det gjort på flera andra framgångsrika lundaföretag.
Essity | 296 kr | 208 mdr kr | 10 ggr | +18 % |
Bolaget är vår ankarinvestering. Toapapper, blöjor, mensskydd och plåster lär människan behöva även i den värsta lågkonjunktur. I dåliga tider har bolaget också möjlighet att öka eller åtminstone behålla sin lönsamhet genom att försäljningen hålls uppe med hjälp av en stabil efterfrågan och kostnaderna hålls nere med hjälp av lägre priser på pappersmassa.
Det slår inte några gnistor om Essity men ledningen tuggar på, inte minst med den interna effektiviteten. Förutseende nog har man avvecklat sin verksamhet i Kina och med hjälp av de 19 miljarder man fick in på försäljningen köper man nu systematiskt tillbaka sina egna aktier. Strategiskt satsar man på inkontinens- och sjukvårdsprodukter och vi kan nog räkna med företagsförvärv inom dessa segment.
Notera att ovanstående PE-tal på 10 är missvisande med tanke på reavinsten avseende avyttringen av den kinesiska verksamheten. Ett mer rättvisande PE-tal ligger nog på 20. Vi känner oss dock trygga med vårt innehav i Essity och räknar med att behålla våra aktier i bolaget.
Freja | 10 kr | 0,2 mdr kr | neg | +47 % |
Innovativa Freja utmanar det mer trögrörliga Bank-ID. Med sin e-legitimation har Freja prestigefyllda och krävande kunder som till exempel Skattemyndigheten, Pensionsmyndigheten, Polisen, Migrationsverket, Valmyndigheten, Sjukvårdsrådgivningen 1177, flera universitet och ett 70-tal kommuner. Ett flertal andra aktörer som till exempel Stadium, Apoteket Kronan, KPMG, Kjell & Co, ATG och Svenska Ridsportförbundet räknar man också till sina kunder.
I september 2024 hade man 412 abonnemangskunder och drygt en miljon användare vilket i båda fallen var en ökning med cirka 30 procent jämfört med för ett år sedan. Antalet tänkbara abonnemangskunder bara i Sverige uppgår till 7 000. I september 2024 uppgick den genomsnittliga abonnemangsavgiften till 63 000 kronor per år och kund och vi kan anta att den stiger i takt med att man adderar nya tjänster till varje abonnemang.
Utanför Norden är e-legitimation liksom e-plånböcker, e-körkort och e-pass fullständigt jungfrulig mark. Freja strävar efter en internationell expansion och har redan etablerat relationer till samarbetspartners och vi kan nog räkna med ett genombrott under 2025. Marknaden är konservativ men EU kommer att införa ny lagstiftning som kan sätta fart på efterfrågan.
Freja är på väg att bli lönsamt redan med marknaden i Sverige. Inom ett eller två år bedömer vi att man enbart i Sverige når ett sådant resultat att dagens företagsvärdering mer än väl kan motiveras. Den riktigt stora potentialen hittar vi sedan på de internationella marknaderna. Det skulle inte förvåna om någon av det stora drakarna lägger ett bud på bolaget. Vi är mycket nöjda med Frejas kursutveckling under året och överväger att dubblera vårt innehav.
Invisio | 268 kr | 12 mdr kr | 62 ggr | +39 % |
Mycket högt värderade Invisio levererar headsets för kommunikation och hörselskydd till försvarsmakter världen över och även till polisen och brandskyddet. Företaget, som egentligen är danskt men som är noterat på börsen i Stockholm, är sprunget ur det danska ljudklustret. Invisio är starkt utvecklingsorienterat och hävdar sig mycket väl i den internationella konkurrensen. Som läget ser ut just nu i världen så lär behovet vara fortsatt stort.
Tillväxten är stark. 2023 ökade faktureringen med nästan 60 procent jämfört med ett år tidigare. Egentligen tycker vi att detta var en alltför kraftig tillväxt och därför menar vi att 2024 års siffror är något mer balanserade. Under 2024 års tre första kvartal ökade faktureringen med 36 procent till drygt 1,2 miljarder SEK jämfört med 2023 års tuffa jämförelsesiffror. Rörelseresultatet under de tre första kvartalen 2024 uppgick till 208 miljoner vilket var en ökning med 15 procent jämfört med motsvarande period 2023. Vi är mycket tillfreds med vår investering i Invisio men är med hänsyn till den mycket höga värderingen inte beredda att öka på vårt innehav, just nu.
Efterord
Vi får väl vara rätt så nöjda med de aktier vi har. Stockholmsbörsen gick upp med 6 procent under 2024 och själv hamnade vi på drygt 8 % efter köp som vi i genomsnitt har genomfört under sommaren 2024. Hade vi köpt i början av 2024 så hade resultatet blivit bättre. Men i jämförelse med den amerikanska börsen så förbleknar vår insats. Och pengarna som stod på bankkonto fick vi lite drygt 3 procent på.
Vi har fått tips från två läsare om två bolag som vi kommer att studera lite närmare framöver. Ingvar Kjellin i Simrishamn tipsar om Flerie, ett mycket spännande investmentbolag inom läkemedelsutveckling. Huvudägaren i bolaget är den mycket framgångsrike grundaren till Recipharm som blev en framgångssaga för några år sedan. Mathias Lind i Stockholm tipsar om Tobii, ett annat spännande bolag inom ”eye tracking” som har haft det motigt på börsen det senaste året men som kanske står inför omvärdering. Vi återkommer om dessa bolag och under tiden kanske någon initierad läsare vill delge oss sina synpunkter.
Vill du lämna en kommentar? Klicka här.
Vi fick några kommentarer på förra söndagens krönika om energi. Klicka här för att läsa dem.
25-01-05 Nr 1
n-a@thulin.se