Vi analyserar själva

Vi analyserar själva

Lita inte på experterna. De framträder i massmedia och på finansindustrins olika plattformar. De förstnämnda är ofta oinformerade och de senare ofta påverkade av sina uppdragsgivares intressen. Vår slutsats är att bli sin egen lyckas smed.

Vi har ju valt ut 20 favoriter och efter bästa förmåga försökt att analysera desamma. Eftersom vi är ganska pessimistiska beträffande börsutvecklingen så har vi därmed förberett oss på att köpa in oss i dessa bolag när börsen har nått sin botten. Att äga aktier är lite grann som att ta en drog. Man får abstinens om man avstår och därför har vi redan köpt in oss i fem bolag; AcadeMedia, BioArctic, Essity, Freja och Invisio. Vi har valt dessa eftersom vi tror att de har en god förmåga att stå emot en allmän börsnedgång.

Vid en social tillställning härförleden sa en välbärgad campare att ”ni förordar Cash is King och så går ni och köper aktier”. Vi försvarade oss med att vi köper bara de aktier som vi tror har en god förmåga att stå emot en allmän börsnedgång. Därtill har vi en strategi som bygger på 95/5 det vill säga 95 % cash och 5 % aktier.

Mot detta reagerade en erfaren festarrangör som förespråkade strategin 125/-25 det vill säga 125 % aktier som man belånar med 25 %. Så djärva är inte vi utan vi tar snarare intryck av Warren Buffet som mest säljer sina aktier bland annat i Apple och Bank of America. Just nu har han 277 miljarder dollar i cash.

Nu tillbaka till våra analyser och vi reflekterar lite över de aktier vi har köpt. Just nu är vi inte beredda att satsa på några andra bolag utan snarare funderar vi på att öka i de som vi redan har. Men då får vi kanske ändra vår strategi till 90/10.

Vi börjar med friskolekoncernen AcadeMedia. Ett mer utskällt bolag får man leta efter. AcadeMedia är marknadsledande i Sverige på privata förskolor, grund- och gymnasieskolor och vuxenutbildning. Bolaget har nu därtill kommit långt i sin internationella expansion och omnämns som norra Europas och i vissa sammanhang som Europas största skolföretag. Alltså ytterligare ett stort framgångsrikt svenskt företag som expanderar utanför våra gränser.

För dessa framgångar får bolaget nästan bara skäll i svenska massmedia. Nu senast hade liberala DN en helsida om hur svenska skattepengar satsas på att köpa upp skolor utomlands. Skolministern, som också betecknar sig som liberal, stämmer in i samma kör. Det börjar likna mobbning vilket vi tycker inte anstår en skolminister att utöva.

Vi resonerar så här. Det offentliga köper upp en tjänst av en privat aktör. Om köparen inte är nöjd med leveransen så begär man avdrag på köpeskillingen från säljaren. Några sådana krav har vi dock inte hört talas om. Friskolorna är kanske inte så dåliga. Kanske kan de även vara bättre än de kommunala. Vad säljaren sedan gör med vinsten är det upp till säljaren att avgöra. Vi tror att denna hållning förr eller senare kommer att vinna allmänt gehör.

Följaktligen förknippas AcadeMedia med en politisk risk som har gjort att bolaget värderas enbart till 11 gånger vinsten som kan jämföras 19 gånger vinsten för samtliga bolag på den svenska börsen. I takt med bolagets internationella expansion minskar dock exponeringen för den politiska risken i Sverige. Just nu utgörs 40 % av omsättningen av verksamhet som inte är beroende av svensk skolpeng.

Svenska Dagbladet, som vanligtvis har välinformerade affärsidor, hade liksom DN en helsida om AcadeMedia häromsistens. Dock nämnde de inte något om den låga värderingen. Vi, som gör våra egna analyser, drog våra egna slutsatser och fördubblade vårt innehav i bolaget vilket visade sig vara mycket framgångsrikt. Därtill tror vi att bolaget kan stå inför ytterligare en uppvärdering när fler tar till sig vår analys.

Nu till BioArctic, en annan favorit som vi köpt in oss i. Vid samma sociala tillställning härförleden, som vi refererade till ovan, påpekade en trädgårdsmästare med en frusen axel att bolaget gick på en käftsmäll när man inte fick godkännande från EU för Leqembi, bolagets medicin mot Alzheimers sjukdom.

Börsens reaktion blev brutal. Kursen föll med nästan 38 %. Vi och många andra som köpt till betydligt högre nivåer blev inte särskilt glada. Men när styrelseordföranden på ett föredömligt sätt gick in och köpte så lät vi inte hoppet fara. Kursen har nu delvis återhämtat sig och är nu ner bara 22 % jämfört med tiden före beskedet från EU.

När vi nu studerar fakta kring BioArctic så blir vi på lite bättre humör och det kanske även andra blir. Vi konstaterar att BioArctic har fått Leqembi godkänt i USA, Japan, Kina, Sydkorea, Storbritannien, Hong Kong, Israel och Förenade Arabemiraten. Och efter en omprövning i höst så kanske även EU sällar sig till samma skara.

Massmedia har mest fokuserat på motgångarna men inte särskilt uppmärksammat försäljningsframgångarna för Leqembi som började lanseras i USA under hösten förra året och i Japan i december. Det handlar sedan om att komma överens med relevanta myndigheter och försäkringsbolag. Läkare ska dessutom övertygas och diagnostisering möjliggöras och sådant tar tid.

BioArctic har utlicensierat Leqembi till japanska Eisai och har överlåtit försäljningen till Eisai och amerikanska Biogen. Själv kasserar BioArctic in licensintäkter som uppgår till 9 % av försäljningen till kund.

Försäljningen ökar nu mycket snabbt. Från det första till det andra kvartalet ökade försäljningen med 100 % och uppgick i juni till årstakt motsvarande nästan 2 miljarder kronor och under de tolv månader som löper fram till och med det första kvartalet 2025 räknar Eisai med försäljningen uppgår till 4 miljarder kronor.

BioArctics licensintäkter ökade från 21 miljoner kronor det första kvartalet i år till 43 miljoner kronor det andra kvartalet.  I det fall Eisais prognos slår in så kommer BioArctic att uppnå nollresultat under 2025.

Redeye bedömer att BioArctic kommer att göra en vinst uppgående till drygt 1 miljard 2026 och då räknar man med att enbart en mindre del av försäljningen kommer från EU. Applicerar man sedan ett P/E-tal på 30, vilket nog är blygsamt för ett framgångsrikt tillväxtföretag, så hamnar man på en värdering som uppgår till 30 miljarder kronor. Dagens värdering ligger på 16 miljarder.

Till detta ska läggas att BioArctic är mycket mer än Leqembi. Företaget har ytterligare sex forskningsprojekt inom Alzheimers, fyra inom Parkinson och fyra inom andra neurodegenerativa sjukdomar. Längst har man kommit med Leqembi mot asymtomatisk Alzheimers det vill säga att använda Leqembi förebyggande vilket vi tror kan skrälla ordentligt. Ytterligare ett projekt siktar in sig på en unik metod för överföring av läkemedlet till hjärncellerna.

Vi har tidigare intuitivt pekat på att risken/möjligheterna med BioArctic ligger i spannet minus 95 % till plus 1 000 %. Nu tror vi mer på spannet minus 50 % till plus flera tusen procent. Vi drömmer om ett svenskt Novo Nordisk som idag värderas till nästan 4 000 miljarder danska kronor. För läsarens information så dubblerade vi i fredags vårt innehav i BioArctic.

Så här långt skrev vi strax efter den amerikanska börsen stängt i fredags men så läste vi i lördags en artikel i DI om AcadeMedia och en annan i Svenska Dagbladet om BioArctic. Vi tillåter oss nu även att kommentera dessa artiklar.

DI delar i stort vår analys av AcadeMedia och även de uppmärksammar den låga värderingen. Därtill noterar de bolagets låga skuldsättning som ju kommer att underlätta ytterligare företagsförvärv. Några dagar tidigare hyllade tidningen dessutom företaget på ledarplats.

Däremot anser vi att Svenska Dagbladet ger en skev bild av BioArctic. De fokuserar ensidigt på att Leqembi ännu inte har blivit godkänt inom EU och nämner överhuvudtaget inte försäljningsframgångarna som hittills emanerar enbart från USA och Japan. Däremot skriver de att kursen har kollapsat vilket vi tycker är en svartmålning, inte minst efter den kraftiga kursuppgången i veckan. Vi har sakligt fog för att tro att amerikanska investerare har köpt under de senaste dagarna.

Vi har några aktier till i vår portfölj – Essity, Freja och Invisio – och vi får återkomma till dem i kommande krönikor.

I vanlig ordning vill vi påverka att vi inte ger några som helst råd beträffande köp eller försäljning av aktier. Däremot talar vi om vad vi själva gör.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-09-08 Nr 36

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.