Har Nibe nått botten

Har Nibe nått botten?

Vi tror inte det. Företaget har långt kvar till fornstora dar men att VD:n kommer att vända bolaget innan han går i pension är vi helt övertygade om. Hur han lyckas på kort sikt beror på hur han under hösten kan övertyga marknaden. Läs också om vårt senaste aktieköp.

För en vecka sedan kom Nibes halvårsrapport. Många trodde att det kunde uppstå ett köpläge och höll fingret på köpknappen. Frånvaron av några nya negativa nyheter gjorde sannolikt att många investerare trodde att botten nu var nådd och tryckte på köpknappen. Under några timmar under rapportdagen steg kursen med +16 %. Allt eftersom dagen gick föll kursen tillbaka och stannade på +1 %. Sannolikt hade innehållet i rapporten, som inte alls var så positivt, börjat smälta in.

Vi börjar med en kort repetition av bolagets verksamhet. 2023 omsatte Nibe nästan 47 miljarder kronor fördelat på Climate Solutions (31 miljarder kronor), Element (12), Stoves (5) och eliminering (-1). Rörelseresultatet uppgick till nästan 7 miljarder kronor. Vinsten per aktie uppgick till 2,37 kronor.

Climate Solutions avser främst värmepumpar till bostäder och kommersiella lokaler. Element avser värmealstring i ett stort antal produkter till exempel sidobackspeglar i bilar, kupévärmare, handdukststorkar, strykjärn etc. Stoves avser braskaminer i bostäder och kommersiella fastigheter.

2023 var Nibes mest framgångsrika år men redan under tredje kvartalet började omsättningen inom Climate Solutions att falla och därmed även börskursen. Efter en toppkurs på drygt 130 i slutet av 2022 har kursen nu sjunkit med drygt – 60 %.

Den kraftiga minskningen av försäljningen av värmepumpar beror främst på att bostadsbyggandet har minskat kraftigt och därtill fördyrar höjda räntor installationer i befintliga bostäder och de låga gaspriserna i bland annat Tyskland gör att man installerar gaspannor i stället för värmepumpar. Prisutvecklingen på gas talar sitt tydliga språk: Under 2022 steg gaspriset till över 9 dollar per värmeenhet för att därefter kraftigt sjunka och ligger nu på dryga 2 dollar.

Nibes siffor för första halvåret 2024 är verkligen inte uppmuntrande. Hela bolagets omsättning minskade organiskt med – 22 % vilket då inte inkluderar ökad omsättning genom förvärv av andra företag. Värst var utvecklingen inom Climate Solutions som noterade en nedgång av den organiska omsättningen med – 29 %.

Resultatet utvecklades negativt under 2024. Rörelseresultatet hamnade på blygsamma 90 miljoner kronor. De finansiella kostnaderna ökade kraftigt och bidrog till att nettoresultatet uppgick till – 645 miljoner kronor.

Ledningen har startat ett genomgripande åtgärdsprogram som ska ge årliga besparingar om 750 miljoner kronor. I kombination med en något förbättrad efterfrågan under hösten kan man nog räkna med att företaget kommer att kravla sig upp över nollan.

Nettovinsten per aktie för hela 2023 uppgick till 2,37 kronor. Kostnaderna för åtgärdsprogrammet togs i Q1 2024. Därmed kan man utgå från att nettovinsten per aktie för Q2 2024, som uppgick till 0,11 kronor, speglar ett Nibe efter genomförda åtgärder. Låt oss anta att nettovinsten per aktie, i takt med den ökade efterfrågan, ökar till 0,22 och 0,33 kronor under Q3 och Q4 2024. I Q4 skulle nettovinsten per aktie i årstakt hamna på 0,33×4=1,32. Med dagens aktiekurs på 51 kronor så hamnar vi på en värdering av hela bolaget på 51/1,33=38.

Ett P/E-tal på 38 för ett bolag med begränsad tillväxt åtminstone på kort sikt får nog anses vara utmanande. Skulle Nibe värderas som genomsnittet på OMX SPI så hamnar vi på ett P/E-tal på 19 vilket skulle resultera i en börskurs på 19×1,33=25. Vi talar alltså om risken för en halvering av dagens kurs.

Mot bakgrund av ovanstående har vi svårt att förstå att en del analytiker tycker att botten är nådd. Bland annat SEB:s småbolagsförvaltare rekommenderar köp. Men det är klart att SEB tjänar mer på att vi köper in oss i deras småbolagsfond än att vi har pengarna i räntefonder.

Nibe tillhör ju en av våra favoriter och på sikt tror vi mycket på bolaget. Främst för dess exponering för klimatförändringen. Och vi räknar med att den nuvarande VD:n, med en imponerande prestation bakom sig, kommer att vända bolaget. Dock avvaktar vi med köp men är beredda att trycka på köpknappen när vi får anledning att ändra vår uppfattning.

I vanlig ordning är vi observanta på styrelseledamöternas och ledningens aktieinnehav. VD är ju en mycket stor aktieägare och övriga i ledningen har icke obetydliga innehav. Dylikt gillar investerare. Däremot ser det sämre ut i styrelsen. Två ledamöter har negligerbara innehav och styrelseordföranden har aktier för mindre än en halv miljon kronor. När den senare börjar köpa så kommer andra att se det som en klar köpsignal.

Veckans aktieköp

Vi är ju rent allmänt skeptiska till börsen just nu men tvekar inte att investera i bolag som vi tror kan stå emot en djup konjunkturnedgång och/eller betydande olyckor på de finansiella marknaderna. AcadeMedia tror vi är ett sådant bolag. På grund av den politiska risken är de mycket lågt värderade. P/E-talet ligger på låga 10. Dock ska man betänka att bara halva bolaget är exponerat för den politiska risken i Sverige. Den utländska verksamheten utgör ca 50 % och förefaller vara klart lönsam. Vi äger ju sedan tidigare redan aktier i AcadeMedia och valde i veckan att fördubbla vårt innehav.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-08-24 Nr 34

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

4 reaktioner på ”Har Nibe nått botten?”

  1. Christer Nilsson

    Intressant! Har inga Nibe aktier, men gillar både produkter och VD. Tycker också att dom har en fantastisk potential genom att ha möjligheten att kommunicera och hjälpa sina kunder. Tänk om dom kan sälja abonnemang till sina kunder och erbjuda dom hjälp med att bl.a spara energi. Tibber och Fortnox är bra exempel på företag som hjälper sina kunder på det sättet.

    1. Nils-Åke Thulin

      Ja, Nibe har en potential beträffande sin kommunikation med kunderna. Deras digitala lösningar ligger inte i framkant. Här krävs en uppryckning. Och deras kommunikation med återförsäljarna/rörmokarna är nästan obefintlig.
      Nils-Åke

  2. Lennart Rydberg

    Tack för din krönika om Nibe. Jag delar helt din uppfattning om att Nibe i dag är högt värderad. Som du vet tycker jag att man ska vara långsiktig i hur man ser på aktier.

    Tyvärr utgår journalisters kommentarer i många fall från värderingen 2021-2023. När jag skrev min årskrönika ”Börsåret 2021” hade Nibe ett p/e-tal på 80. Det var ju en fullkomligt orealistisk värdering. Det var en mycket olycklig bubbla, som man lider av nu. Nibe har alltid varit dyrt men har ändå varit en mycket bra placering. Jag tror inte att Nibe har passerat botten. För den skull kommer Gunvor inte att sälja sin ganska stora Nibepost.

    Jag tycker att Nibe har ett stort generatonsproblem. VD är 73 år. Chefen för element är strax under 70, cheferna för braskaminerna och ekonomidirektören är i 60-årsåldern. Chefen för Climate Solutions slutade tidigt i våras och man har ännu inte en ny chef på plats. Den man har anställt börjar någon gång under hösten. Jag var på stämman i våras och visst märker man att Gert-Eric inte har samma sting, som för några år sedan.

    Styrelsen är heller inga ungdomar och det är personer med vana från ledning av medelstora företag. När man i våras skulle rekrytera en ny person blev det Balcos VD. Det borde finnas lite annan kompetens från företag som är så stora som Nibe är i dag.

    Jag tror på Nibe, men det är inte utan en viss oro.

    1. Nils-Åke Thulin

      Vi är flera som tycker att Nibe är övervärderat just nu men bolaget har många mindre aktieägare och då blir det gärna en hype. Blankarna är dock mindre sentimentala och påverkar sannolikt kursen mycket både upp och ner. Vi är inte aktieägare och vi avvaktar. Mycket hänger på hur VD lyckas övertyga i höst.
      Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.