Den digitala ID-plånboken

Den digitala ID-plånboken

Det mesta som du har i din plånbok och en hel del därtill kommer att rymmas i den digitala ID-plånboken. I stället för i innerfickan eller i handväskan kan du ha din nya plånbok i din mobil eller i form av ett plastkort. EU har nu bestämt att varje land ska ta fram en digital ID-plånbok för alla medborgare i medlemsländerna. I Sverige ligger vi långt framme och kan i praktiken ta täten.

Det mest basala innehållet i din digitala ID-plånbok kommer att vara en personlig ID-handling och ditt körkort. Därefter kommer man att klä på med mycket annat innehåll. Personbevis, tjänstelegitimationer, sjukförsäkring, utbildningsbevis och pass står därefter på tur. Genom att identifiera dig kan du ge någon annan rätt att exempelvis ta del av din läkarjournal och dina recept på apoteket. En hel räcka av offentliga tjänster kommer att knytas till din digitala ID-plånbok.

Vi har tidigare behandlat digitala pengar. Se E-kronan, snart är det dags. Om några år kan vi säkert fylla på vår digitala ID-plånbok med dylika pengar vilket gör att kontanter kommer att försvinna ännu mer. Du kommer också att kunna initiera betalningar. Det senare kommer särskilt att gillas av småföretagare som idag genomför dyrbara betalningstransaktioner i kontakterna med affärspartners i andra länder och i motsvarande grad ogillas av banker som idag tjänar grova pengar på att genomföra dessa betalningar.

Ett mycket stort antal privata tjänster kommer att knytas till ID-plånboken. Flygbiljetter, biljetter i kollektivtrafiken, medlemskap i kundklubbar, e-handel etcetera är sådana exempel.

Varje land kommer att utfärda en eller flera typer av digitala ID-plånböcker. Ett oeftergivligt krav kommer att bli att de ska kunna användas över hela EU. Behovet av att utreda olika aspekter blir därmed enormt och man kan anta att de byråkratiska hindren kommer att bli många vilket då kommer att stimulera privata initiativ. Sannolikt kommer utvecklingen av praktiska lösningar att ske i interaktion mellan offentliga och privata aktörer.

I sammanhanget vill vi dra en lans för svenska Freja, ett företag som vi analyserade för en tid sedan. Bolaget ligger långt framme vad gäller utveckling av digitala ID-plånböcker och har mjukvaran för att kunna implementera lösningar i verkligheten. Frejas e-legitimation är redan etablerad i Sverige och det digitala körkortet är särskilt uppskattat.

Alla aktiviteter med hjälp alla digitala ID-plånböcker inom EU ska kunna ske blixtsnabbt on-line och därmed måste lösningarna även fungera vid tillfällen med off-line vid till exempel strömavbrott.

Säkerhetsaspekterna är naturligtvis extremt viktiga och risken är stor att de förberedande utredningarna kommer att fördröja implementeringen vilket i sin tur ytterligare stimulerar privata initiativ.

Beslut är fattat att varje stat inom EU ska erbjuda sina medborgare en digital ID-plånbok 2026. Utöver den statliga varianten kommer ett antal privata aktörer att bli godkända som utfärdare.

Vill du lämna en kommentar? Klicka här.

24-07-14 Nr 28

Nils-Åke Thulin

n-a@thulin.se

Magnus Thulin

Magnus@thulin.se

2 reaktioner på ”Den digitala ID-plånboken”

  1. Susanne Berger

    Så är det – man kan inte bromsa utvecklingen. Bra att ni förbereder oss.

    När kommer mobiler och datorer som man ser lika bra på bra utomhus? Solen skiner ute, men man får välja att sitta inne om man ska få någon nytta gjord.

    tyckande från
    Susanne

    1. Nils-Åke Thulin

      När vi har lärt oss så tror jag det blir bra med den digitala plånboken.

      Har inte något svar på frågan om solens inverkan på mobilen. Föreslår att du frågar Apple.
      Nils-Åke

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Missa inte söndagskrönikan

Nyhetsbrevet kommer en gång i veckan med länk till vår söndagskrönika. Marketz.se sprider inte dina kontaktuppgifter och de används endast i syfte att skicka vårt nyhetsbrev. Fyll i dina uppgifter nedan.